Tuesday, July 1, 2014

78 - ramadhan kareem

0 comments
Alhamdulillah..Ramadhan datang lagi..tahun kedua menyambut ramadhan bersama suami dan tahun pertama sambut ramadhan sebagai ibu..alhamdulillah selesai puasa dua hari dengan jayanya..masih breastfeed Amna juga dengan jayanya..Alhamdulillah..semoga murah rezeki Amna..dapat minum susu ibu..walaupun Amna dah start makan solid food tapi susu tetap no 1..Amna masih lagi makan puri..belum makan bubur nasi lagi..

ni first time Amna makan..ibu semangat lebih..sanggup lenyek dan guna sudu besi je sebab segala sudu dan bekas makanan tak beli lagi..saya buat puri pisang+susu ibu..suka Amna makan..habis tau..Alhamdulillah..suka ibu.. :)

Di kesempatan Ramadhan yang mulia ini kami sekeluarga memohon maaf sekiranya ada salah silap kami..Selamat berpuasa untuk semua..Semoga Ramadhan kali ni memberi 1001 rahmat dan keberkatan untuk kita semua..InsyaAllah..Aminn..

Saturday, June 21, 2014

77 - dah update!

0 comments
saya tak perasan rupanya saya terpublish entry "my pregnancy story"..tak siap karang-karang ayat lagi pon masa tu..update entry guna handfon, gitu la jadinya..hihi..sekarang dah siap tulis..baru best nak baca..

k, enjoy reading! (ade ke orang baca blog sendu ni..krikk.krikk.. :p~)

76 - my pregnancy story

1 comments
malam ni macam datang mood nak stori mori pasal my pregnancy..1st pregnancy yang sangat mencabar dan membahagiakan..macam mana nak mula ek..hihi..oklah, kita start dari macam mana saya tau saya pregnant..

awal april 2013..patutnya period da datang..saya memang tanda period saya setiap bulan..saya guna apps my days kat fon..dan apps ni memang selalunya tepat..sebenarnya saya tunggu sangat period bulan april ni sebab 20 april saya nak pergi umrah..kalau ikutkan awal april tu saya dah period dan insyaAllah sepanjang buat umrah nanti saya akan suci..dua hari lambat period saya dah rasa lain macam..beritahu hubby n dia suruh cek..kebetulan masa tu saya balik kampung rumah mak..pagi-pagi bangun tidur terus cek..slow..samar-samar..saya nampak naik 2 line..errr...serius mula2 blurr sangat..terus cepat-cepat pergi bilik tunjuk hubby..dia pon blur..hasilnya laki bini saling berpandangan macam tak percaya..takde adegan peluk-peluk atau nangis-nangis sebab dua2 pon blurr dan macam tak percaya..haha..saya tunjuk akak pregnancy test tu..dengan konfidennya akak cakap..konfem..konfem..pregnant.. :)

20 April saya berangkat ke tanah suci..saya pergi ke sana dengan mak dan abah..hubby tak dapat ikut atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan..so, saya guna abah sebagai mahram..kami join pakej andalusia yang akan transit di oman..jadi kami naik flight dari KL-OMAN-JEDDAH. Masa nak berangkat tu memang bercampur baur perasaan..1st time nak jauh dengan hubby..tapi rasa excited jugak sebab tak sabar nak ke sana..


kami ke Madinah dulu, baru ke Mekah..hari-hari awal di Madinah saya memang alhamdulillah sihat dan makan macam biasa..tapi bila hari-hari terakhir di Madinah baru saya dapat rasakan morning sickness..saya da start muntah2..sepanjang di Mekah pulak memang saya kurang lalu makan..alhamdulillah, bila pergi masjid air zamzam lah jadi pembekal tenaga saya..sedapnya air zamzam yaAllah..masih lagi saya ingat, berjalan seorang diri perlahan-lahan sewaktu sa'i..bila penat saya akan duduk dan minum air zamzam..rindunya nak ke sana lagi..semoga Allah jemput saya kesana lagi..kalau yang pertama ini dengan mak dan abah, harap-harapnya yang akan datang dijemput kesana bersama suami dan si comel medina..semoga waktu itu akan tiba..dapatlah nanti bawa medina jalan-jalan di madinah! aminn...

Balik ke Malaysia morning sickness makin teruk..makan apa saja mesti muntah..baru lah tahu besarnya pengorbanan seorang mak..alhamdulillah menjelang minggu kehamilan ke15 kembali sihat..makan pun makin banyak..kandungan pon alhamdulillah memang tak ada masalah..kalau selalu dengar kawan-kawan cerita kena minum air gula, alhamdulillah saya memang tak pernah minum air gula.sepanjang checkup memang ok..tapi bila minggu ke 32 kene refer doktor sebab berat saya sejak awal pregnant sampai minggu ke 32 tu naik 6kg camtu je..risau development baby tak ok sebab berat naik sikit..lepas scan alhamdulillah baby ok..







sempat lagi gedik-gedik buat maternity photoshoot..bila tengok balik gambar-gambar ni rindu pulak nak pregnant..hihi..kalau orang tanya saya mengidam apa masa pregnant..memang jawapannya adalah sejala jenis coffee n tea..saya sangat suka minum teh ais masa pregnant..memang tak elok, tapi nak buat macam mana..kalau tak dapat minum teh ais memang boleh nangis..haha..kelakar betul..dan..sampai la dah tak pregnant pon..saya suka sangat minum teh ais..
 
 
video 

  video
 
Alhamdulillah..saya sangat bersyukur dapat merasai nikmat mengandung dan melahirkan..insyaAllah panjang umur dan ada kesempatan saya akan share experience deliver Amna Nur Medina..Sampai sini dulu..babaiii..





Friday, May 16, 2014

75 - i'm back!

2 comments
wah..lama betul tak update blog..rasa rindu sangat2 nak share cerita kat sini..lepas kahwin ada update sikit2 je..review kahwin pon x abes buat lagi..hihi..takpela..nanti saya cerita sikit2..sekarang ni nak cerita sikit perkembangan terbaru..

i'm a happy mother now! alhamdulillah saya da ada baby yang menyerikan famili kecil kami..18.12.2013 saya selamat bergelar ibu..sikit2 nanti nak share jugak dalam blog ni experience masa pregnant n deliver baby..tapi untuk permulaan ni meh share sikit gambar puteri kesayangan kami..

Amna Nur Medina binti Mohd Ridzuan - 1st day
sekarang amna da nak 5 bulan..

latest pic amna 4++ month old
Life as a mother and student memang sangat2 tough..tapi tetap kuatkan semangat..tengok anak membesar depan mata..layan karenah dia hari2 adalah sangat membahagiakan..

oklah..short entry je kali ni..last but not least, mempersembahkan our small happy family...

ibu n abah senyum nampak gigi..amna muka ketat je..hihi


Monday, April 14, 2014

74- headband comel cikebum for sale

0 comments

Hi semua..setelah sekian lama tak update blog, tiba2 harini update blog sebab nak promote headband baby untuk baby comel  :)

Kalau si comel pakai headband ni mesti bertambah-tambah comel..headband ni selesa tau..InsyaAllah kepala baby takkan sakit sebab sangat stretchable.. Headband ni guna elastic lace yang sangat comel..

Harga pon murah saje..

Rm10/pcs
Postage Rm 6 (sm) / Rm10 (ss)
Buy any 3 FREE pos

Kalau nak order boleh whatsapp/sms 0167258727
Emel pon boleh: nurfadzilah132@gmail.com

Monday, April 8, 2013

73- solemnization review: diy mini pelamin

2 comments
hi..lama tak update blog..memang agak bz..sibuk dengan penyesuaian diri lepas kahwin dan study..maklumlah, saya ni kan budak sekolah lagi..hehe..

oklah, entry kali ni nak review pasal mini pelamin waktu nikah..

inilah pelamin nikah saya..100% diy..


meh nak explain satu2 barang2 yang saya guna untuk buat pelamin ni...

1. tirai belakang- tirai tu sebenarnya tirai bilik rumah akak ipar saya..akak ipar saya yang jahit sendiri..sebelum pasang tirai putih, saya pasang dulu tirai pink sebab tirai putih tu jarang..kos untuk tirai adalah free :)

2. bunga- bunga tu saya buat sendiri..nak tau macam mana saya buat? tengok entry ni k..kos untuk bunga, saya tak betul2 sure sebab saya guna kertas A4 yang memang sedia ada..saya cuma ada tambah beli sikit2 je..rasanya total lost dalam rm40 sebab memang banyak saya guna kertas untuk buat paper flower tu..

3. bantal kecik- bantal tu saya beli 6 dekat mydin..1 bantal rm4.90. so total untuk 6 adalah rm4.90x6= rm29.40. sarungnya pulak saya beli dekat nagoya..kain cotton polkadot..kain polkadot pink saya beli 2 meter dan polkadot putih pon 2 meter..harga tak ingat..haha..tapi rasanya dalam rm3 semeter atau murah lagi dari tu..so, kalau rm3x4 = rm12..saya saje tambah riben kat tengah2 bantal tu biar nampak sweet..

close up untuk bantal kecik, pasu bunga dan alas pelamin

 4. alas pelamin- pada asalnya saya nak sewa dari sorang b2b ni..tapi masa jalan2 dekat sakan, saya terjumpa pulak kain ala2 bulu jugak..walaupun bulunya tak lebat, tapi lembut..harga pon murah..kain ni sebenarnya kain selimut saya rasa..sehelai kain tu rm13 camtu..sori, lupa harga jugak..haha..tapi memang tak mahal..harga bawah rm15..saya beli 2..so total untuk alas pelamin tu cincai2 dalam rm30..murah juga kalau nak dibandingkan sewa..sehelai kain tu dalam 1meter setengah..2 helai dalam 3 meter..saya pilih kain bulu warna light pink..kalau nak warna lain, pon ada..saya pernah jumpa dekat jusco..try la cari..harga kat jusco pon belas2 ringgit jugak..

5. pasu dan bunga- pasu tu saya beli dekat kedai diy..harga dalam rm2.90..bunganya saya beli kat kedai bunga biasa..saya cari bunga murah2 je..bunga untuk 2 pasu tu rm20..cucuk2 sendiri je bunga tu ikut kreativiti masing2..dekat pasu tu saya hias sikit dengan riben dan bunga dari kain felt (tengok gambar atas) yang saya diy jugak..tutorial bunga felt tu nanti kalau ada masa saya buat entry k..

6. bantal besar- bantal tu mak andam punya..masa nikah saya hire mak andam dari bridal yang saya sewa baju untuk sanding..harga untuk make up rm150 + rm 20 duit minyak..harga tu skali dengan aksesori+veil dan bantal besar tu..

apa lagi ye..rasanya tu je kot..maaflah ye, pengantin da basi..da dekat 4 bulan kawin, baru ni nak review pelamin nikah..hehe..memang syok tengok pelamin buat sendiri..walaupon penat panjat2 tapi rasa puas hati..dapat pelamin yang lain dari yang lain, memang xde kat mana2 butik pengantin..

lastly, tq untuk abang , akak ipar, adik2, anak sedara yang tolong ikut sama panjat..masa pasang pelamin siap buat pertandingan untuk anak2 buah yang kecik2 tu..teka berapa banyak paper flower guna untuk keliling pelamin..memang meriah..

 rindunya waktu tu walaupun penat sangat2.. :)

last but not least..mempersembahkan pengantin lama..

kami :)





Thursday, January 3, 2013

72- kad kahwin murah

1 comments
untuk kad kahwin bagi dua2 majlis rumah saya dan rumah suami, dua2 saya yang setelkan..saya kan b2b budget, so memang seharusnya saya cari kad kahwin yang murah2..dalam entry sebelum ni saya pernah cerita pasal kad kahwin dari Ilham Lagenda..kad Ilham Lagenda boleh tahan murah jugak..nak tau details pasal Ilham Lagenda boleh baca kat sini.
 
untuk kad kahwin saya, saya dapatkan servis dari Galeri Kad Kahwin Aqilsya. kenapa saya pilih Aqilsya? tentulah sebab murah dan dekat dengan rumah saya..menurut cerita owner Galeri Kad Kahwin Aqilsya iaitu Kak Rosnita, Aqilsya adalah hasil gabungan nama anak2 beliau, Aqil dan Sya :)
 
ok, berbalik kepada cerita kad kahwin, Galeri Kad Kahwin Aqilsya menyediakan perlbagai design menarik..pilih saja mana yang berkenan..ini adalah antara design yang ada..

 
 
 
 
 
 
semua gambar saya ambil dari Facebook Galeri Kad Kahwin Aqilsya ye..ada banyak lagi design lain..bukan ada kad kahwin je tau..Tq tag, paper bag, paper box, bunting pon ada..

ini pulak harga untuk kad kahwin ye..


 
Gerai No. 12, Medan Selera Sultan Muhammad,
(Berhadapan Kilang Infineon Technologies),
75150 Batu Berendam,Melaka.

untuk kad kahwin saya, saya design sendiri..saya design simple2 je..asalkan sendiri puas hati kan..seya design guna sedikit skill photoshop yang saya ada..lepas siap design, saya terus hantar untuk print..saya ambil kad yang murah saje..saya ambil kad bersiz 4x9" sebanyak 1000 keping..harga sekeping adalah 23sen..so total hanyalah RM230..kad kahwin untuk majlis bertandang pon sama..so, total cost untuk kad kahwin kami hanya RM460..
 
untuk map saya design guna software Edraw Max..saya explore sendiri je nak guna software ni..rasanya software ni user friendly jugak..just drag and drop je..bawah ni adalah interface software Edraw Max..

source: Edraw Max website
sebenarnya anda2 semua tak perlu pon design sndiri..guna saja design yang disediakan..cuma saya je yang mengada2 nak design lain..sebab tu lah saya design sendiri..rasanya tiada cas untuk design..ape2 hal contact KadKahwin Aqilsya untuk keterangan lanjut ye..

akhirnya..inilah kad kahwin saya yang simple..

 

simple tapi saya suka..yang penting maklumat penting ada untuk memudahkan tetamu datang.. :)
 

JOURNEY of c.h.e.n.t.a Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template