Tuesday, December 25, 2012

70- 12.12.12

1 comments
bila saya bagitau orang yang saya akan nikah pada hari rabu, semua orang pelik..tapi bila saya cakap, hari rabu tu ialah 12.12.12..semua orang akan cakap..oooo, patutla nikah hari rabu..nak dapatkan tarikh 12.12.12 tu rupanya..

sebenarnya saya xdela fanatik pada nombor atau tarikh..semuanya secara kebetulan..plan awal memang majlis kami akan berlangsung pada bulan 12 sebab cuti sekolah..kemudian, majlis kami mesti lepas habis peperiksaan SPM sebab anak2 buah si dia ramai yang ambil SPM tahun ni..so, kami pun decide untuk majlis rumah saya pada 15.12.12..majlis bertandang pula memang awal2 lagi si dia bagitau yang majlis bertandang adalah sehari selepas majlis rumah saya..tarikh resepsi dan bertandang memang dah decide, tapi tarikh nikah tak decide lagi..saya tak kisah nak nikah bila2 pon boleh..idea untuk nikah pada 12.12.12 adalah dari abah saya..nak tau macam mana ceritanya? boleh baca entry ini..

alhamdulillah..tarikh 12.12.12 telah menyatukan kami..nervous tak ingat masa nak akad nikah..dengan si dia demam..macam tak percaya pon ada tengok si dia tengah salam dengan tok kadi..waktu tu sebenarnya saya macam blur..sampai adik saya bagi isyarat suruh senyum..bila semua orang cakap 'sah' baru saya macam tersedar..owh, saya da jdi isteri orang.. :) alhamdulillah..lega, memang tak boleh nak cerita..
 
gambar tak banyak..ni yang saya ambil dari kamera adik n kakak saya..boleh la nak share sikit2 kan :)

kedatangan rombongan pengantin lelaki

eh, itu si dia saya..gambar sebelum nikah

tengok tok kadi isi2 borang

muka blurr saya..masa ni rasanya abah sedang bagi kebenaran untuk wakil wali kepada tok kadi..

senyum sikit lepas adik saya suruh..hehe
 
detik itu...

amin..alhamdulillah..



penyerahan mas kahwin
 
akhirnya saya menjadi isteri yang sah kepada Mohd Ridzuan bin Jopri



keluarga baru saya



suami sibuk makan, isteri sibuk pose
 
gambar dengan keluarga saya tiada dalam simpanan..tengah tunggu gambar dari op..sebenarnya ada drama sikit untuk op nikah ni..nanti saya cerita dekat entri lain..

akhir sekali, terima kasih kepada semua ahli keluarga yang banyak membantu menjayakan majlis kami..hanya Allah yang mampu balas budi baik kalian..doakan kebahagian kami dunia dan akhirat ye.. :)



Tuesday, December 18, 2012

69-alhamdulillah

9 comments
alhamdulillah..dengan sekali lafaz saya selamat bergelar isteri kepada Mohd Ridzuan bin Jopri..perasaan sekarang adalah sangat lega..walaupun penaaaaaaaaaaat sangat, (dapat bayangan tak betapa penatnya? hihi) tapi sangat gembira sebab semuanya dah selamat dan berjalan dengan lancar..ada sikit2 gambar..semua dari kamera kawan2..gambar dari op tak dapat lagi..


sebelum nikah.

 

selepas nikah


suami dan isteri


khatam al-quran
 
majlis belah perempuan

naik pelamin

posing sket..hehe
 
majlis belah lelaki
cukup la dulu..nanti dapat gambar best2, saya share lagi.. :)

Thursday, December 6, 2012

68 - Ya Allah permudahkan urusan kami..

7 comments
insyaAllah lagi 5 hari lagi saya akan melangkah ke alam baru iaitu alam rumahtangga dan akan menjadi seorang isteri..perasaan adalah sangat berdebar-debar..takut..gembira..bercampur-campur..
 
persiapan semua secara sederhana..masih ada lagi yang perlu dibuat..nasib baik ada ahli keluarga yang sudi membantu..terkejar-kejar dengan urusan study dan persiapan perkahwinan memang sangat-sangat tertekan..tapi saya cuba buat sehabis baik dan kuatkan hati dan jiwa..namun, menitis juga air mata bila dugaan besar datang ketika beberapa hari lagi sebelum kami diijab kabulkan.. beratnya perasaan dan jiwa nak menanggunya..
 
berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul..5 hari sebelum kami bakal bersatu kami dikejutkan dengan berita abg si dia di masukkan ke icu kerana heart attack..saya tahu si dia dan seluruh keluarga benar2 risau dan sedih dengan keadaan yang berlaku..hanya doa yang mampu diberikan semoga kesihatan abg si dia kembali pulih..bermula dari proses merisik ke bertunang dan sehingga proses penghantaran wang hantaran, abg si dia la tunggak utamanya..dan saya tahu si dia juga berharap abg turut sama hadir sewaktu lafaz ijab dan kabul nanti..insyaAllah ye sayang..kuatkan semangat..kita sama-sama berdoa semoga abg cepat2 sedar..
 
Ya Allah, permudahkan urusan kami untuk mencari redhaMu..

Thursday, November 1, 2012

67- GIVEAWAY BORDER LACE

4 comments
yeay..arini nak join giveaway nisa sbb adiah nya sangat2 la menarik..sape2 yang nak hadiah border lace from   Bandung, meh la ramai2 join giveaway ni :) 

klik je pic header blog nisa untuk keterangan ye..


pandangan saya tentang blog nisa :

blog nisa adalah antara blog b2b yang terawal saya jumpa dan selalu terjah..banyak info2 menarik dalam blog nisa..dan yang paling best skali, nisa pon kaki diy..so boleh la sama2 share idea untuk diy :) 

untuk nisa, keep on updating your blog k! 



Thursday, October 18, 2012

66 - 2nd Anniversary

1 comments

alhamdulillah..haru ni genap la 2 tahun kami sama2..takde banyak yang saya harap dan doa..semoga Allah kekalkan rasa kasih dan sayang ni sampai ke akhir hayat..semoga kami sama2 kuat dan sabar menghadapi rumah tangga yang bakal di bina..

buat En Mohd Ridzuan bin Jopri..terima kasih untuk 2 tahun yang indah ni (walopon slalu gado2..hihi) terima kasih atas perhatian, kasih , sayang, cinta, rindu..harap awak sentiasa jadi kekuatan saya..smoga Allah terus bagi kebahagian untuk kita dan keluarga kita nanti..insyaAllah..amin.. :)

Sunday, October 14, 2012

65- 2 month to go & progress :)

0 comments

lama sangat tak update blog..busy sikit sekarang ni ditambah lagi dengan macam2 masalah yang datang..takpelah..nak buat macam mana..hidup mana yang tak dilanda masalah kan..yang penting kena hadapi semua tu dengan senyuman.. :)

oklah, saya nak update apa yang saya dah buat sepanjang hiatus yang panjang ni..

1. Beli borang nikah 
sebenarnya dah lama saya beli borang nikah ni..masa cuti hari raya aidilfitri saya dan en.tunang pergi ke Pejabat Agama Daerah Kota TInggi..disebabkan kami berdua sama2 dari Kota Tinggi, so, semua urusan memang pembelian borang, interview kebenaran nikah nanti memang semua di tempat yang sama..borang boleh dibeli dengan RM5 setiap seorang..



suasana di pejabat agama

2. HIV test
saya buat HIV test di Klinik Kesihatan Durian Tunggal..Alhamdulillah, saya memang tak menghadapi masalah masa buat HIV test ni..saya datang tanpa appointment..sampai pukul 3 petang, pukul 3.30 da start kereta nak balik..memang takde orang pon..parking pon senang..akak2 nurse pon ok2 je..result pon dapat on the spot.. :)

KK Durian Tunggal
no giliran dan resit bayaran rm1 
ambil blood pressure dulu sebelum ambil darah
bersedia....
percayalah..memang tak ada orang..1st time pergi klinik gov yang lengang macam ni
result..non-reactive..yeay! boleh kawen :)
 nak dijadikan cerita, en.tunang try call klinik kesihat area selangor nak buat hiv test..tapi memang da full dengan appointment..dah la semua full, result pon dapat lambat..so, saya apa lagi..suruh en.tunang cuti dan buat hiv test dekat KK Durian Tunggal..keadaan KK Durian Tunggal masih sama macam hari saya pergi buat HIV Test..masih lengang..sekejap je ambil nombor giliran, lepas tu terus ambil blood pressure, lepas tu ambil darah, lepas tu hantar darah untuk test, lepas tu dapat result, lepas tu balikkkk!! berapa banyak lepas tu daaaaa...

en. tunang tengah ambil blood pressure
alhamdulillah..juga non-reactive.. :)

selesai dah hiv test..lepas ni balik kampung masa raya haji nak setelkan borang nikah pulak..harap semuanya dipermudahkan..insyaAllah..amin.. :)










Tuesday, August 28, 2012

64- sue's wedding

4 comments
wah..lamanya tak update blog..xdela bz sangat pon..cuma takde apa yang nak ditulis..entry kali n saya nak share wedding salah sorang b2b..oopss..skrg da jd ex-b2b la kan..

alhamdulillah saya sempat juga singgah wedding sue..tuan punya blog My Wedding Prep..sue ni sebenarnya junior coursemate saya masa kat utm..tapi saya tak pernah perasan dia dan dia pon tak pernah perasan saya...jumpa pon kat blog..disebabkan tengah hari tu saya dan en.tunang attend wedding kawan en.tunang di kota tinggi, so kami gerak lambat dari kota tinggi ke muar..sampai umah sue dalam pukul 4 ptg macam tu..orang pon da tak ramai..membebel panjang2 pon tak guna..meh la kita layan gambar yang tak seberapa ni..

pemandangan canopy..amik gambar dalam keta je ni.. :)
meja makan beradap.tema peach..comel kan..

guestbook corner yg comel +  brown paper beg hasil kerja tangan  sue.. :)

gambar dengan sue n hubby ^ _^
sorilah kalau gambar tak berkualiti..amik gambar guna handphone je pon.. :)

kepada sue n husband..selamat pengantin baru..semoga bahagia n kekal hingga ke akhir hayat n jannah..cepat2 dapat baby! ^_^








Monday, August 6, 2012

63- tanggungjawab @ tanggungbeban??

3 comments

Ya Allah semoga aku menjadi anak dan isteri yang solehah.. Aminnn.. 

Wednesday, August 1, 2012

62- Progress hantaran

4 comments
tengok ticker lebih kurang 4 bulan lagi towards my big day..progress hantaran setakat ni ada la gerak sikit2..barang2 untuk letak dalam hantaran boleh dikatakan semua dah ada..yang tinggal cuma coklat, buah yang tak boleh siapkan awal2..alas untuk hantaran saya cuma guna polistrin empat segi yang saya hias simple je..baru siap 2..perlu siapkan lagi 5..bunga2 kertas untuk hantaran pon tak gerak2 sejak dari haritu..duhh..malasnya..

bunga2 yang saya nak guna untuk hantaran

pearl untuk hias hantarn pon da tinggal sikit..kena beli lagi
alas untuk barang hantaran saya memang simple2 saja..saya balut poistrin empat segi tu dan hias dengan pearl kelilingnya..saya sebenarnya nak tiru konsep macam hantaran wawa dari blog nak dah kaweng tu..ni wawa punya hantaran..



semua gambar dari blog wawa ye.. 
hantaran wawa design by filmshotartifact..saya sangat adore every single thing yang filmshotartifact buat..sangat simple dan cute..suka sangat..untuk hantaran wawa ni, just guna papan alas yang dan barang2 hantaran dihias dengan paper flower..sangatla comel..so, saya pon nak buat simple2 tapi cute juga..just gunakan alas yang dihias dengan pearl dan deco barang2 tu dengan paper flower..

gambar alas hantaran dari tepi
outcomenya taktau lah macam mana nanti..harap ok dan cantik dalam gambar.. :)




Monday, July 30, 2012

61- Pen pintar membaca MyIman

2 comments
sekarang ni saya tengah kumpul sikit2 barang untuk hantaran..barang hantaran almost 70% dah setel..salah satu hantaran yang akan saya bagi si dia nanti ialah Pen Pintar Membaca MyIman :)

Pen pintar membaca  myiman

pen dan Al-Quran
Sebenarnya set pintar membaca ni adalah untuk pembelajaran kanak-kanak..tapi dalam set ni pon ada Al-Quran, sebab tu lah saya beli juga..dalam set ni ada disediakan pen pintar..pen pintar ni memang betul2 pintar lah..kita perlu tunjukkan je bacaan dalam Al-Quran dan pen tu akan baca..terjemahan pon ada sekali..faham x? haha..susahnya nak explain..meh tengok video la ye..

video ni saya amik dari youtube..pen untuk set lama warna kuning..untuk set baru sekarang ni warna gold..
yang ni pula buku-buku untuk kanak-kanak..sesuai la untuk ibu2 yang nak mula ajar anak membaca..sangat membantu kalau nak tarik perhatian budak2 belajar..buku2 ni saya simpan jelah dulu..nanti bila dah ada anak bolehlah guna untuk ajar2 anak2 membaca..hehe..selain buku2 ni ada lagi kad2 yang juga boleh guna dengan pen myiman ni..antaranya ialah kad list2 surah Al-Quran yang boleh dibawa dalam beg je..so, memang kita boleh baca Al-Quran bila2 masa dan dimana saja..selain tu, ada juga kad doa haji dan umrah..
kad list surah Al-Quran
kad doa haji dan umrah
InsyaAllah pen ni kalau digunakan sebaiknya dapat juga bantu memperbaiki bacaan Al-Quran..

Friday, July 27, 2012

60- salam dari Kyoto

1 comments
tajuk entry macam nak gempak2 je kan..padahal bukan apa sangat pon..haha..sebenarnya saya selalu perasan ada reader dari kyoto yang baca blog saya ni..sebenarnya saya curious sangat nak tau sape la sahabat dari kyoto yang sudi baca blog picisan saya ni..sebenarnya saya macam tahu, tapi takut salah..so, saya harap sangat sahabat dari kyoto tu dapat la tinggal komen..saya nakkkk sangat kenal awak..



Wednesday, July 25, 2012

59- Langsir oh langsir

4 comments
minggu lepas saya ikut abang dan akak ipar saya jalan2 shopping barang raya..sambil2 beli barang raya tu, sempat la kami singgah ke nagoya untuk beli langsir..saya memang dah janji dengan mak nak belikan langsir rumah yang baru..rasanya dah tak sempat nak siapkan langsir untuk raya, so langsir baru ni buat untuk majlis kahwin saya..

ni la akak yang layan saya pilih2 langsir..segan pulak nak amik gambar dia dari depan, so amik dari belakang jela
ni lah akak ipar saya yang paling saya ngam..eksaited tunjuk renda sampai ketawa mata terpejam..hihi

total lost untuk langsir..sorila gambar gelap..malas nak bukak lampu..huhu
langsir yang saya beli ni untuk ruang tamu saja..rumah saya banyak sangat tingkap..nak buat untuk satu rumah saya tak mampu..kita buat ruang tamu jelah ye mak..nanti ada duit lebih, buat untuk yang lain pulak..ini pon saya untung sebab akak ipar saya yang jahitkan langsir ni..kos upah free of charge la..akak ipar saya memang bukak kedai jahit langsir..so, sape2 sekitar muar,tangkak,bukit gambir boleh lah kalau nak hantar kat akak ipar saya *promote..hehe 

oh ya, saya nak share sikit tip untuk beli langsir..anda mesti ukur dulu segala tingkap dan pintu kat rumah yang nak dibuat langsir tu..bila jumpa tailor, bagi ukuran dan pilih design langsir yang kita nak buat..mintak tailor tolong kirakan berapa meter kain yang diperlukan dan jenis kain yang macam mana sesuai untuk design langsir yang kita nak buat tu..lepas da dapat ukuran setiap kain dan jenisnya, baru lah pergi beli..

bukan apa, sepanjang pengalaman saya tolong akak ipar saya menjahit, ramai customer yang main hantar je kain..so, kadang2 timbul masalah kain tak terlebih atau tak cukup..kalau terlebih dah membazir kan..kalau tak cukup pulak, nanti jadi satu kerja nak membeli lagi kain..lagi satu masalah bila jenis kain tak sesuai untuk design langsir yang nak dibuat..yela, pilih design scallop tapi bagi kain jenis keras..so, memang jadi tak cantik la scallop tu..

oh..penat membebel panjang2..nanti sambung lagi lah ye..oh ye, ada lagi 1 saya nak share..lepas compare nagoya dan jackel, saya rasa kain langsir kat nagoya lagi murah..so, pada awak2 yang nak beli langsir tu, lebih baik compare dulu harga untuk penjimatan ye.. :)

 

JOURNEY of c.h.e.n.t.a Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template