Tuesday, January 31, 2012

27- Contest blog paling comel,cantik dan kemas

0 comments
tadi join giveaway..ni nak join contest pulak..huhu..nak cuba sampai menang..huhu http://www.emocutez.com




klik banner untuk join..nak tag semua yang baca ni ye..meh2 kita join sama2..http://www.emocutez.com

26- Cheritera Hati First Giveaway

0 comments
Join giveaway lagi.. ^_^

nak tag cik aiznu n cik aimi

http://www.emocutez.com

Monday, January 30, 2012

25- idea hantaran

6 comments
http://www.emocutez.comwalaupun kerja baanyak menimbun, tapi saya sempat jugak blogwalking cari idea untuk hantaran..saya rasa untuk hantaran nanti nak cari something yang simple je..dan of course nak cari yang jimat..nak DIY apa2 yang boleh..rasa rugi pulak keluar duit banyak2 untuk hantaran yang lepas tu tak boleh guna dah..jalan punya jalan..saya saaangat la suka dengan semua idea dari blog ni..sangat cute..ini blognya ye..http://nakkaweng.blogspot.com

pada b2b, sila la jenguk blog ni..best..saya suka idea hantaran macam ni..

cute kan.. credit to http://nakkaweng.blogspot.com
saya ingat nak buat something yang macam ni..diy flower paper..simple, sweet and insyaAllah affordable..

lagi satu hantaran yang saya suka sangat..adalah yang macam ni..

saya memang suka polka dot.. credit to http://azlinamardesign.blogspot.com
so..any ideas from b2b lain..ok tak hantaran camni? 
http://www.emocutez.com

Thursday, January 26, 2012

24- engagement ring

4 comments
tadi borak ngan 1 of my bestfren pasal cincin..datang pulak idea nak update blog cerita pasal my engagement ring..

http://www.emocutez.commasa bertunang haritu si dia hadiahkan satu cincin..actually si dia memang ada beli 2 cincin..1 cincin risik dan 1 cincin tunang..disebabkan perkenalan kami ni singkat..family pon tak kenal each other lagi, so saya dan si dia plan nak jumpakan kedua2 family sebelum bertunang..jumpa untuk berkenalan..lagipon rumah saya dan si dia memang dekat je..rasa tak manis pula tiba2 datang kenal famili terus bertunang..so, kami plan famili si dia datang merisik dulu..

http://www.emocutez.comtime merisik ni sebenanya saya dan si dia dua2 takde kat tempat kejadian..saya kat melaka dan si dia kat shah alam..memang saje saya taknak ada waktu merisik..segan lah..huhu..jadinya yang jumpa risik2 ni mak dan abah saya dan famili si dia dalam 4 orang macam tu..kalau nak cerita pasal merisik ni kalakar pon ada..yela, famili si dia dah la tak tau rumah saya kat mana..saya bagi alamat dan lukiskan map..tapi biasala,famili si dia datang malam..jalan macam tak berapa nak clear sangat..last2 sesat barat jugak..tanya2 orang sekeliling..nasib baik la ada orang baik hati tunjukkan jalan pergi rumah saya..

http://www.emocutez.comalkisahnya masa beli dua2 cincin risik dan tunang ni, saya pon takde kat tempat kejadian..saya taktau pape dan tiba2 si dia kata akak da belikan cincin..si dia memang serahkan semua pada akak..sebelum beli tu gelabah jugakla saya..yela, manala nak tau cincin size berapa kan..nak tau macam mana saya tau size cincin saya? saya GOOGLE..diulangi..ye..saya GOOGLE..kawan2 rapat yang tau kisah kami beli cincin ni semua kata betapa sempoinya kami..saya memang langsung tak pilih dan tengok cincin tu sampaila hari merisik dan bertunang tu..dan lucky me..cincin tu muat..cuma cincin tunang macam longgar sikit..cincin risik fit elok je..nasib baik..huhu..

cincin tunang

cincin tunang 


pada b2b yang try nak ukur jari ikut cara saya boleh try tengok link ni, link ni atau link ni..kalau rasa confuse jugak, korang tryla google sendiri..memang ada banyak cara..selamat mengukur! ^_^

Tuesday, January 24, 2012

23- wedding preparation

4 comments
http://www.emocutez.comsaya sebenarnya tak fikir apa2 pon untuk my wedding..actually tarikhnya pon belum betul2 confirm..tapi kalau ikut bayang2 dari family si dia rasanya bulan 12..kami pon kalau boleh takmolah tunggu lama2 ni..bak kata mak, umur sekarang ni saya memang da patut kawen..


http://www.emocutez.comsekarang masih lagi nak survey untuk hantaran..saya baru beli 1 hantaran untuk si dia..kami plan nak bagi 7-9 untuk wedding..beli sikit2 la..klu sebulan saya beli 1, smpai bulan 9 nanti mesti complete semua hantaran kan..hehe..tapi bukan semua 9 kena beli awal pon..huhu..

http://www.emocutez.comtheme color untuk wedding pon saya tak fikir lagi..tapi rasanya saya nak theme yang nampak comel2 lah..untuk hantaran pon saya tengah fikirkan something yang nampak cute n sweet je..saya nak gunakan pastel color..dan rasanya saya nak DIY..idea macam dah ada..tinggal nak buat je..kena cari masa yang sesuai..spend 1 hari yang betul2 free untuk hunting for all the DIY things for hantaran..

http://www.emocutez.compeningnya nak kawen ni kan..tengok kawan2 b2b lain prepare untuk kawen macam syok je..lepas ni kena lagi gigih blogwalking nak cari idea..kalaulah dapat DIY banyak benda untuk kawen mesti jimat kan..lagipun bila buat sendiri ni kita laaagi rasa puas hati..

Thursday, January 19, 2012

22- Home made chocolate

0 comments
lama tak update blog..sebenarnya sebab saya takde idea nak update apa..gode2 gambar tunang haritu then dapat idea untuk review homemade chocolate yang saya oder..

sangat ikut color theme kan..suka..

saya order chocolate ni from Kogylicious..Owner Kogylicious ni ialah kak kogy..actually dia ni my sis schoolmates..dan dia sangat friendly tau..servis kak kogy memang tiptop..saya memang taktau nak design macam mana..saya serahkan semua pada kak kogy..majlis saya hari sabtu..hari rabu tu kak kogy siapkan coklat saya..pukul 3 pagi dia mms saya gambar coklat yang dia dah siapkan..at first, kak kogy design macam ni..


comel jugak design 1st ni tapi tak berapa nak tema..sebab tu saya mintak kak kogy tukar sikit2..lepas da tukar, kak kogy try mms lagi yang baru..tapi xtau kenapa..mms tak sampai..saya tak kisah pon..sebab saya tau, mesti kak kogy takkan hampakan saya..

bila ambil je coklat tu, dan saya tengok hasil yang baru..wowww!! suka..comel..sangat tema dan seperti yang saya bayangkan..thnx kak kogy..


tapi kalau korang perasan, tarikh kat coklat tu salah sebenarnya..saya yang tersalah..saya sms kak kogy nak tulis apa..saya yang tulis 17.12.12..kak kogy pon tak perasan..dia ikut tulis macam saya cakap..huhu..tapi takpelah..takdelah cacat sangat pon..bila tengok coklat tu comel je, memang tak perasan tarikh tu tersalah.. :)

okla, pada b2b area melaka, tangkak,jasin..sape2 yang berminat untuk buat tempahan kat kak kogy boleh la contact dia k..Nak tengok banyak lagi hasil kerja kak kogy, boleh la usha fb kak kogy..

Tuesday, January 17, 2012

21- Scrapaperclip Giveaway Anniversary

0 comments

syoknya ada tangan kreatif..sentuh sana sini sikit and outputnya awesome sesangat..saya nak join giveaway by Scrapaperclips..


first time terjah blog ni and tengok all the project memang terpukau..cantik dan paling penting cute gilaaaaa~~..tak percaya? tengok ni..

simple but nice..like 1000000000x..hehe
nampak kemas je kan..
boleh ikut theme color yang kita suka
mehla try nasib ye..mana tau ada rezeki kan..pada b2b lain yang nak join gak, klik sini for more info..due on 19 Jan 2012..hurry2!

Saturday, January 14, 2012

20- Tutorial DIY tissue flower

19 comments
ramai kawan2 yang request saya tunjukkan step by step buat bunga tissue yang saya guna untuk mini pelamin dan juga hand bouquet..

saya hias keliling platform mini pelamin guna bunga tissue 

same tissue flower use for HB
oklah, saya tunjukkn step by step..first of all, sorry la ye..saya guna kamera handset cikai saje..so, gambar x berapa nak clear..ini bahan2nya ye..


dawai bunga..saya terbeli yang lembut..korang beli yang keras sikit ye..

tisu

gunting
pin
Cara-cara:

1.Ambil 3 helai tisu (saya guna 3 helai, kalau nak bunga tu lebih gebu, tambah tisu tu k)


2. potong setiap lipatan kat tisu tu..


3. Lipat tisu kepada 2 bahagian dan potong lipatan tu


4. lipat lagi tisu pada 2 bahagian dan potong lipatan


5. ulang step 1,2,3,4 tu..siapkan ketiga2 helai tisu tu ye..

6. potong penjuru tisu tadi biar jadi bulat..kalau nak tekap bulatan then gunting pon boleh..tapi saya malas..so saya main potong je..





7. buat 2 lubang kat tengah2 bulatan tu guna pin.


8. masukkan dawai bunga dalam lubang yang dah dibuat tadi tu



9. kuncupkan bunga tu..yang ni mencabar sikit..kuncupkan sehelai2 ye..baru tisu nampak lawa..



10. dah kuncupkan, kena kembangkan balik



11. ejas tisu tu biar bunga tu jadi elok..(susah nak explain step ni..huahua)



ok.siap pun..harap korang faham la ye camne nak buat bunga tu..saya guna 11 paket tisu..memang take time nak buat bagi banyak..tapi kena la buat banyak kan..sebab bila banyak baru bunga tu nampak cantik..

saya cucuk bunga2 tu kat sponge hijau pencucuk bunga tu..sponge hijau tu saya susun sekeliling platform mini pelamin..



p/s: entry ni speacial dedicate utk cik ros faizaltul diani..cik aiznu dan cik jaja..buat..jangan x buat..hehe










Thursday, January 12, 2012

19- dugaan

4 comments
selalu orang2 tua cakap..jangan bertunang lama2..waktu bertunang ni banyak dugaan..

ya, saya akui..di awal2 pertunangan kami,kami diuji..rasanya apa ujian yang kami hadapi tu tak perlulah saya ceritakan disini..tapi ujian ini benar2 menguji hati..menguji kesabaran..menguji perasaan saya..
http://www.emocutez.com 
begitu juga si dia..dugaan dan ujian ni sedikit sebanyak menguji kesediaan si dia untuk menjadi pendamping sehidup semati saya..

bila hubungan kita diuji mesti kita akan rasa ragu2..ragu2 dengan pilihan yang dah dibuat..untuk berpatah balik pastinya mengecewakan orang sekeliling dan yang paling kecewa adalah hati sendiri..saya selalu cuba mahu bersifat positif..tapi, saya masih manusia biasa ..lemah dan rasa tidak berguna bila ketika kita sedang mencuba sehabis baik, tetapi ada orang lain yang mengambil mudah dan tidak menghiraukan perasaan..
http://www.emocutez.com
bila fikir benda yang bukan2 dan membayangkan perhubungan yang tak kesampaian, saya istighfar banyak2..ini baru sikit dugaan yang Allah nak uji..dugaan selepas perkongsian bersama pasti lebih menguji jiwa raga..saya harus kuatkan semangat..bina semula kasih sayang dan percaya..setiap orang tak sempurna..tak dapat lari dari kesalahan..dan rasanya tak salah memaafkan dan memberi peluang..buang yang keruh dan ambil semula yang jernih..lega hati bila memaafkan..rasa macam beban perasaan terlepas..
http://www.emocutez.com
dugaan dan ujian ni walaupun asalnya menyakitkan tapi selepas tolak ansur dan perbincangan dari hati ke hati membuatkan saya rasa lebih tenang dan lebih yakin dengan pilihan yang dibuat..betul lah selalu orang kata, setiap ujian yang Allah beri pada kita..ada hikmahnya..kita akan lebih sedar, lebih dekat padaNya..

Doa pengikat kasih dan menyatukan kesefahaman 



"Ya Allah, jalinkanlah hati kami dalam kasih sayang, 

dan damaikanlah selisih faham kami, dan bimbinglah kami ke jalan kesejahteraan 

serta bebaskanlah kami dari kegelapan kepada cahaya, 

jauhilah kekejian dari kami baik yang lahir maupun yang batin 

dan limpahkanlah kepada kami keberkatan 
baik mengenai pendengaran , pengelihatan dan hati nurani kami 
dan terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkau Maha Penerima taubat 
lagi Maha Penyayang, serta jadikanlah kami orang-orang yang bersyukur atas nikmatmu 
serta sempurnakanlah kiranya kurnia itu bagi kami" 



Hadis riwayat Ahmad dan Abu Daud dari Ibnu Mas'ud






p/s: baru perasan, baju merah yang emoticon tu pakai ada tulis nama encik tunang, wan..huahua..comel juga!  
http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com
 

JOURNEY of c.h.e.n.t.a Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template