Saturday, January 14, 2012

20- Tutorial DIY tissue flower

ramai kawan2 yang request saya tunjukkan step by step buat bunga tissue yang saya guna untuk mini pelamin dan juga hand bouquet..

saya hias keliling platform mini pelamin guna bunga tissue 

same tissue flower use for HB
oklah, saya tunjukkn step by step..first of all, sorry la ye..saya guna kamera handset cikai saje..so, gambar x berapa nak clear..ini bahan2nya ye..


dawai bunga..saya terbeli yang lembut..korang beli yang keras sikit ye..

tisu

gunting
pin
Cara-cara:

1.Ambil 3 helai tisu (saya guna 3 helai, kalau nak bunga tu lebih gebu, tambah tisu tu k)


2. potong setiap lipatan kat tisu tu..


3. Lipat tisu kepada 2 bahagian dan potong lipatan tu


4. lipat lagi tisu pada 2 bahagian dan potong lipatan


5. ulang step 1,2,3,4 tu..siapkan ketiga2 helai tisu tu ye..

6. potong penjuru tisu tadi biar jadi bulat..kalau nak tekap bulatan then gunting pon boleh..tapi saya malas..so saya main potong je..





7. buat 2 lubang kat tengah2 bulatan tu guna pin.


8. masukkan dawai bunga dalam lubang yang dah dibuat tadi tu



9. kuncupkan bunga tu..yang ni mencabar sikit..kuncupkan sehelai2 ye..baru tisu nampak lawa..



10. dah kuncupkan, kena kembangkan balik



11. ejas tisu tu biar bunga tu jadi elok..(susah nak explain step ni..huahua)



ok.siap pun..harap korang faham la ye camne nak buat bunga tu..saya guna 11 paket tisu..memang take time nak buat bagi banyak..tapi kena la buat banyak kan..sebab bila banyak baru bunga tu nampak cantik..

saya cucuk bunga2 tu kat sponge hijau pencucuk bunga tu..sponge hijau tu saya susun sekeliling platform mini pelamin..



p/s: entry ni speacial dedicate utk cik ros faizaltul diani..cik aiznu dan cik jaja..buat..jangan x buat..hehe










19 comments:

aiznu said...

hihi thanks cik lala.. boleh la ti i wat for special mr. aiznu :) ni nk p beli trus ni, ti boleh menuntut kat lab hihi..

dila v(^_^)v said...

hihi..beresss...beli, nti i tunjukkan kat lab..

aiznu said...

ok bile u blik, i nk trus beli ni.. cm knl je laptop blkg tu :D

Anis_Apis said...

dila...nak satu!!! hehehe

dila v(^_^)v said...

aiznu: esok klu xde pape i da msuk lab da..nex week nk meeting ngn sv..kja x siap..huwaaa

dila v(^_^)v said...

jamme: hehe..meh dtg sini..aku bg 10..kikiki

Dell said...

kretifnya . T___T
bestnya ada tangan cam awak ! jeles .

Kite dah follow awaaaakkkk !!
jom follow kite balik jom .
ceritabakalpengantin.blogspot.com
^___^

dila v(^_^)v said...

dell..thnx for coming dear :) hihi,buat bunga tu pon bljr dr b2b blogger yg lain..hihi

da follow dell jugak.. ^_^

dhiera said...

kite ada buat jugak. tapi kite pakai crepe paper dan tak banyak kelopak macam ni. hehehe

dila v(^_^)v said...

dhiera, aah..org prasan jugak dhiera buat bunga tu..best kan bunga ni..sng n cantik..

mrs cekodok said...

hey makcik!! ni nak kene pukul ni buat blog x annonce kat mrs cekodok duly~~ hahahah...
tak kire, i nak tiru bunga u utk hantaran abg i (mcmlah rajin) hahaha

dila v(^_^)v said...

mrs cekodok..huahua..malu la i nak btau ramai2 ni..kiki..nti dok dlm pantang blh buat bunga ni..mmg seswai sgt utk ilangkan boring dlm pantang..hehe

aiznu said...

cik lala.. dah siap 3 bunga utk hari ni.. hihi. penat la nk wat.. pnt nk cucuk die. :P

aimi said...

dila..aku nk tiru wat bunga nie gak..cantik sgt~~aku pn nk wat pelamin sndr nnt..hihi~hasilnye, tggguuuuu...

dila v(^_^)v said...

aimi, boleh2..sila la tiru..aku pon tiru org jugak..hehe..bila mjlisnya ni..kena plan awal2 nak dtg klate..hihi

anakpakshaikh said...

bila DIY ni memerlukan kesabaran erk... bila siap puas hati

orked violet said...

whoaaa...thanks awak!!!

BTW, saye da foLLow awak..free visit bLog saye ek =)

nnti bLeh La sme2 exchange info.ngeee

dila v(^_^)v said...

orked violet, follow u back :)

NourAadaJenny said...

wow...cik dila.i found you here!! :P

 

JOURNEY of c.h.e.n.t.a Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template