Monday, July 30, 2012

61- Pen pintar membaca MyIman

2 comments
sekarang ni saya tengah kumpul sikit2 barang untuk hantaran..barang hantaran almost 70% dah setel..salah satu hantaran yang akan saya bagi si dia nanti ialah Pen Pintar Membaca MyIman :)

Pen pintar membaca  myiman

pen dan Al-Quran
Sebenarnya set pintar membaca ni adalah untuk pembelajaran kanak-kanak..tapi dalam set ni pon ada Al-Quran, sebab tu lah saya beli juga..dalam set ni ada disediakan pen pintar..pen pintar ni memang betul2 pintar lah..kita perlu tunjukkan je bacaan dalam Al-Quran dan pen tu akan baca..terjemahan pon ada sekali..faham x? haha..susahnya nak explain..meh tengok video la ye..

video ni saya amik dari youtube..pen untuk set lama warna kuning..untuk set baru sekarang ni warna gold..
yang ni pula buku-buku untuk kanak-kanak..sesuai la untuk ibu2 yang nak mula ajar anak membaca..sangat membantu kalau nak tarik perhatian budak2 belajar..buku2 ni saya simpan jelah dulu..nanti bila dah ada anak bolehlah guna untuk ajar2 anak2 membaca..hehe..selain buku2 ni ada lagi kad2 yang juga boleh guna dengan pen myiman ni..antaranya ialah kad list2 surah Al-Quran yang boleh dibawa dalam beg je..so, memang kita boleh baca Al-Quran bila2 masa dan dimana saja..selain tu, ada juga kad doa haji dan umrah..
kad list surah Al-Quran
kad doa haji dan umrah
InsyaAllah pen ni kalau digunakan sebaiknya dapat juga bantu memperbaiki bacaan Al-Quran..

Friday, July 27, 2012

60- salam dari Kyoto

1 comments
tajuk entry macam nak gempak2 je kan..padahal bukan apa sangat pon..haha..sebenarnya saya selalu perasan ada reader dari kyoto yang baca blog saya ni..sebenarnya saya curious sangat nak tau sape la sahabat dari kyoto yang sudi baca blog picisan saya ni..sebenarnya saya macam tahu, tapi takut salah..so, saya harap sangat sahabat dari kyoto tu dapat la tinggal komen..saya nakkkk sangat kenal awak..



Wednesday, July 25, 2012

59- Langsir oh langsir

4 comments
minggu lepas saya ikut abang dan akak ipar saya jalan2 shopping barang raya..sambil2 beli barang raya tu, sempat la kami singgah ke nagoya untuk beli langsir..saya memang dah janji dengan mak nak belikan langsir rumah yang baru..rasanya dah tak sempat nak siapkan langsir untuk raya, so langsir baru ni buat untuk majlis kahwin saya..

ni la akak yang layan saya pilih2 langsir..segan pulak nak amik gambar dia dari depan, so amik dari belakang jela
ni lah akak ipar saya yang paling saya ngam..eksaited tunjuk renda sampai ketawa mata terpejam..hihi

total lost untuk langsir..sorila gambar gelap..malas nak bukak lampu..huhu
langsir yang saya beli ni untuk ruang tamu saja..rumah saya banyak sangat tingkap..nak buat untuk satu rumah saya tak mampu..kita buat ruang tamu jelah ye mak..nanti ada duit lebih, buat untuk yang lain pulak..ini pon saya untung sebab akak ipar saya yang jahitkan langsir ni..kos upah free of charge la..akak ipar saya memang bukak kedai jahit langsir..so, sape2 sekitar muar,tangkak,bukit gambir boleh lah kalau nak hantar kat akak ipar saya *promote..hehe 

oh ya, saya nak share sikit tip untuk beli langsir..anda mesti ukur dulu segala tingkap dan pintu kat rumah yang nak dibuat langsir tu..bila jumpa tailor, bagi ukuran dan pilih design langsir yang kita nak buat..mintak tailor tolong kirakan berapa meter kain yang diperlukan dan jenis kain yang macam mana sesuai untuk design langsir yang kita nak buat tu..lepas da dapat ukuran setiap kain dan jenisnya, baru lah pergi beli..

bukan apa, sepanjang pengalaman saya tolong akak ipar saya menjahit, ramai customer yang main hantar je kain..so, kadang2 timbul masalah kain tak terlebih atau tak cukup..kalau terlebih dah membazir kan..kalau tak cukup pulak, nanti jadi satu kerja nak membeli lagi kain..lagi satu masalah bila jenis kain tak sesuai untuk design langsir yang nak dibuat..yela, pilih design scallop tapi bagi kain jenis keras..so, memang jadi tak cantik la scallop tu..

oh..penat membebel panjang2..nanti sambung lagi lah ye..oh ye, ada lagi 1 saya nak share..lepas compare nagoya dan jackel, saya rasa kain langsir kat nagoya lagi murah..so, pada awak2 yang nak beli langsir tu, lebih baik compare dulu harga untuk penjimatan ye.. :)

Monday, July 23, 2012

58- Contest by sepetgurl.blogspot : Design Pelamin yg diidamkan tetapi idea Gila/xkn ada org wat/pelik/ntah pe2 ntah

4 comments
Saje nak join contest by suria..saya tak pandai sangat nak cerita2 ni..tapi hentam jela kan..

Nama: dila ^_^
Nama penuh & pasangan: Fadzilah & Ridzuan
Tarikh bakal disatukan: 12.12.12
Cerita saya:

idea gila pelamin saya adalah macam ni..memandangkan saya dan encik tunang memang hantu durian, saya dapat idea gila nak buat theme bersempena raja segala buah untuk majlis kahwin gila2 saya nanti..takkan la korang xtau raja buah kan..taraaaaa..


DURIAN..RAJA SEGALA BUAH

cantik kan durian gantung2 camni..macam pomander ball pulak..haha

disebabkan tema kawen nanti adalah durian..so, saya nak buat majlis saya nanti dalam kebun durian..haha..back to nature gitu..tapi hati2 la kan..takut nanti ada pulak buah durian jatuh atas kepala.. :p  pelamin dikelilingi pokok durian..mesti sejuk je kan buat wedding dikelilingi pokok2 dan alam semulajadi..kalau omputih ada garden wedding, saya pulak nak buah orchard wedding..hiasan untuk pelamin nanti memang tak payah pening2..masih lagi menggunakan durian sebagai hiasan..saya nak hias pelamin saya nanti penuh dengan bunga durian..pernah tengok bunga durian x? cantik tau bunga durian ni..


inilah bunga durian ye kawan2..cantik kan :)


yang ni pulak putik durian..semua picture dari Google ye 
pelamin gila2 saya nanti akan penuh dengan bunga durian ni..putik durian pulak saya akan gantungkan kat pelamin durian idaman saya tu..ala2 pomander ball gitu..hihi..kalau pelamin moden sekarang, semua orang nak letak lantern kan..so, saya nak gantikan lantern tu kepada buah durian sebagai penaik seri pelamin durian saya..kikiki..

oh ya, disebabkan tema majlis adalah durian..so, makanan yang dihidangkan mestilah berasaskan durian..tetamu akan dihidangkan durian fresh..makan sekenyang-kenyangnya..tak sah la pulak kalau makan takde nasi kan..nasi putih berserta ikan patin masak tempoyak..walllaaaa..pasti memikat selera..pulut durian pon ada tau..yummmy.. :) dalam goodie bag pulak saya nak letakkan dodol durian sebagai cenderamata..

ok, tu jela angan2 raja sehari saya bersama raja buah..kalau bagi idea camni kat mak mesti kena reject..haha..ok cik suria, agak2 boleh menang x? hehe

ada b2b lain yang nak join gak? boleh klik sini..hadiah best2 tau :)

p/s: hadiah yang menjadi pilihan hati adalah hadiah E dan hadiah B 

Thursday, July 19, 2012

57- hilang fokus

8 comments
entri takde kaitan pasal kawen tapi masih ada kaitan pasal masa depan..sekarang ni saya rasa down sangat..kalau kawan2 yang dah baca semua entry saya dalam blog ni mesti tau yang sekarang ni saya masih belajar lagi..saya tengah buat phd sekarang ni dan alhamdulillah dapat skim fellowship under 1 ipta kat malaysia..

saya tahu, bila buat research ni memang ada ups n down..macam hidup kita la kan..kejap kita kat atas, kejap kat bawah..tapi kalau asik down je, macam mana ye..saya betul2 risau sekarang ni..bila saya nak buat kerja, saya rasa susah sangat nak fokus..nak maintain dalam mood yang sangat best untuk membaca, menulis tu memang susah sangat..kalau 5 jam mengadap lappy, rasanya dapat fokus setengah jam je..yang lagi 4 jam setengah tu macam xde apa2 output pon..sedihnya saya rasa..cuba nak fokus, tapi susah sangat..rasa macam ilmu taknak masuk dalam jiwa..sedih.. T_T

saya saje share kat sini..mana tau kawan2 b2b ada tips nak share macam mana nak stay fokus..bagi semangat sikit kat saya..rasa sangat2 down sekarang ni.. 

p/s: kadang2 sampai ada rasa nak quit je..astaghfirullah..perjuang mesti diteruskan!!

Friday, July 13, 2012

56- DIY Pearl HB

16 comments
Perasan tak saya da tukar layout baru? layout lama tu ada problem sikit..so, terpaksa lah saya tuka layout baru..nasib baik bloglist semua tak hilang lagi.. :)

oh ye, berbalik pada tajuk kat atas tu, entry kali ni saya nak share my pearl hb..semalam saya update entry wedding shoes sebab nampak b2b ciktqah update her wedding shoes..harini saya update pulak pearl hb sebab nampak b2b diyana pon update pasal her pearl hb..asik meniru entry org je kan saya ni..maafkan saya ye ciktqah n diyana..sharing is caring kan..hukhuk..

sebenarnya saya ada share pearl hb yang saya buat kat entry ni kan..masa saya buat entry tu, saya baru baru pinttal sikit2 je pearl tu..sekarang ni da siap..meh nak share..

rasa macam nak tambah sesuatu..tapi taktau ape..


holder untuk hb ni saya beli yang da siap kat kedai tu je..

image from google je ni..
hb holder ni korang boleh dapatkan kat kedai bunga atau kedai barang2 pengantin..saya tak ingat harganya..tapi memang tak mahal..dalam rm4 kalau tak silap saya..bila da ada holder ni senang la kerja kita..just cucuk2 je pearl yang dah lilit dengan dawai tu and automatically hb tu akan terbentuk bulat sendiri..

collar hb ni saya guna kain putih..saya taktau ape jenis kain ni..ni sebenarnya lebih2 kain langsir kat kedai akak ipar saya..saya mintak sikit untuk siapkan collar dia..lepas tu saya jahitkan pearl pink kecil2 untuk naikkan seri..naik ke tak serinya tak taula..haha..

dah siap hb untuk nikah..lepas ni nak siapkan hb untuk resepsi pulak..tengah fikir nak buat hb macam mana pulak.. :)

Wednesday, July 11, 2012

55- Wedding shoes

14 comments
saya baca entry baru cik tqah..cik tqah update pasal her wedding shoes..baru saya teringat saya tak update lagi my wedding shoes.. :)

i'm planning to use this shoes as hantaran, lepas tu masa sanding nanti pakai je kasut ni balik..jimat kan? saya memang tak pandai pakai kasut tinggi2 ni..selama ni memang semua kasut saya flat je..tapi untuk wedding nanti mestila lah kena tinggi sikit..dah la si dia tu saangat tinggi dari saya..kalau saya pakai heels pon, si dia tetap lagi tinggi dari saya..tapi at least tak lah nampak saya kemetot sangat kan..hehe

tinggi..ada lagi 5 bulan nak practice pakai heels..

i like the design..simple n sweet.. *perasan :p~

oh ye..wedding dress saya warna grey..matching la kan dengan kasut ni..hehe..cuma untuk nikah nanti je xde kasut lagi..takpe, nanti boleh cari slow2.. :)


p/s: happy da dapat wedding shoes..kasut untuk si dia pon dah dapat juga! :)

Tuesday, July 3, 2012

54- bloglist hilang :(

6 comments
tak tahu la kenapa..bloglist saya semua hilang..stressssss..banyak da saya kumpul bloglist b2b yang best2..pnat la saya nak kumpul balik lepas ni..sedihnya....


sedih..





sedih..




sedih..




huwaaaaa!!


p/s: baru dapat cari sikit.. :(
 

JOURNEY of c.h.e.n.t.a Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template