Thursday, July 19, 2012

57- hilang fokus

entri takde kaitan pasal kawen tapi masih ada kaitan pasal masa depan..sekarang ni saya rasa down sangat..kalau kawan2 yang dah baca semua entry saya dalam blog ni mesti tau yang sekarang ni saya masih belajar lagi..saya tengah buat phd sekarang ni dan alhamdulillah dapat skim fellowship under 1 ipta kat malaysia..

saya tahu, bila buat research ni memang ada ups n down..macam hidup kita la kan..kejap kita kat atas, kejap kat bawah..tapi kalau asik down je, macam mana ye..saya betul2 risau sekarang ni..bila saya nak buat kerja, saya rasa susah sangat nak fokus..nak maintain dalam mood yang sangat best untuk membaca, menulis tu memang susah sangat..kalau 5 jam mengadap lappy, rasanya dapat fokus setengah jam je..yang lagi 4 jam setengah tu macam xde apa2 output pon..sedihnya saya rasa..cuba nak fokus, tapi susah sangat..rasa macam ilmu taknak masuk dalam jiwa..sedih.. T_T

saya saje share kat sini..mana tau kawan2 b2b ada tips nak share macam mana nak stay fokus..bagi semangat sikit kat saya..rasa sangat2 down sekarang ni.. 

p/s: kadang2 sampai ada rasa nak quit je..astaghfirullah..perjuang mesti diteruskan!!

8 comments:

Rahmah said...

ciannyer...sbar ek...mmg susah la nk fokus smpai 4 jam tu..cn dengar lg ke...xpun setiap setengah jam relax 5-10 minit..pastu smbung semula..br segar n xhilang fokus... :)

dila v(^_^)v said...

tula cikmah..skrg ni doa je byk2 biar Allah kuatkan semangat..tq 4 da tips n concern..really appreciate it :) syg sgt dgn semua kwn2 b2b.. :)

P E T A K B U N G A said...

kita tak dapat fokus sb kita tak minat... Dila wat research apa? kadang tajuk research tak sesuai dgn kita, kalau minat lama pun jadi seronok..tak terasa..

psst.. nasihat dari org tak de phd ni... hi..hi...

best of luck..

neng ana said...

Dila, kte pn mengalami bnd yg sama.huhu. Skrg tgh struggle nk writing.selalu sgt rs apa yg dila rasa tu.ngadap 5 jam tp stgh jam je leh fokus.hehe.nk kuatkn smgt?kte slalu tulis nota kata2 smgt kt diri sndiri n tampal kt lappy..pastu bt target/milestone by week..mmg slalu je down ni.tp kte diri sndiri kne hadapi n jgn mudah patah smgt k.mengadulah pd Allah selalu insyAllah Allah dengar semuanya.smg dipermudahkan..;)

dila v(^_^)v said...

Sara petakbunga: mm..xdela x minat sebenarnya..tapi mcm stuck..huhu..anyway..tqvm for ur concern dear :)

dila v(^_^)v said...

@neng ana: neng pon rasa cmtu eh? tula..klu citer kat kwn, semua kata mmg normal buat research camtu..tapi risau sangat tau..hukhuk..insyaAllah.hrp2 kita sama2 berjaya ye neng..
t.kasih atas nasihat..syg kwn2 b2b saya ni.. :)

S.U.R.I.A. said...
This comment has been removed by the author.
S.U.R.I.A. said...

entry dh siap

http://sepetgurl.blogspot.com/2012/07/contest-sempena-anniversary-couple.html

 

JOURNEY of c.h.e.n.t.a Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template