Wednesday, July 25, 2012

59- Langsir oh langsir

minggu lepas saya ikut abang dan akak ipar saya jalan2 shopping barang raya..sambil2 beli barang raya tu, sempat la kami singgah ke nagoya untuk beli langsir..saya memang dah janji dengan mak nak belikan langsir rumah yang baru..rasanya dah tak sempat nak siapkan langsir untuk raya, so langsir baru ni buat untuk majlis kahwin saya..

ni la akak yang layan saya pilih2 langsir..segan pulak nak amik gambar dia dari depan, so amik dari belakang jela
ni lah akak ipar saya yang paling saya ngam..eksaited tunjuk renda sampai ketawa mata terpejam..hihi

total lost untuk langsir..sorila gambar gelap..malas nak bukak lampu..huhu
langsir yang saya beli ni untuk ruang tamu saja..rumah saya banyak sangat tingkap..nak buat untuk satu rumah saya tak mampu..kita buat ruang tamu jelah ye mak..nanti ada duit lebih, buat untuk yang lain pulak..ini pon saya untung sebab akak ipar saya yang jahitkan langsir ni..kos upah free of charge la..akak ipar saya memang bukak kedai jahit langsir..so, sape2 sekitar muar,tangkak,bukit gambir boleh lah kalau nak hantar kat akak ipar saya *promote..hehe 

oh ya, saya nak share sikit tip untuk beli langsir..anda mesti ukur dulu segala tingkap dan pintu kat rumah yang nak dibuat langsir tu..bila jumpa tailor, bagi ukuran dan pilih design langsir yang kita nak buat..mintak tailor tolong kirakan berapa meter kain yang diperlukan dan jenis kain yang macam mana sesuai untuk design langsir yang kita nak buat tu..lepas da dapat ukuran setiap kain dan jenisnya, baru lah pergi beli..

bukan apa, sepanjang pengalaman saya tolong akak ipar saya menjahit, ramai customer yang main hantar je kain..so, kadang2 timbul masalah kain tak terlebih atau tak cukup..kalau terlebih dah membazir kan..kalau tak cukup pulak, nanti jadi satu kerja nak membeli lagi kain..lagi satu masalah bila jenis kain tak sesuai untuk design langsir yang nak dibuat..yela, pilih design scallop tapi bagi kain jenis keras..so, memang jadi tak cantik la scallop tu..

oh..penat membebel panjang2..nanti sambung lagi lah ye..oh ye, ada lagi 1 saya nak share..lepas compare nagoya dan jackel, saya rasa kain langsir kat nagoya lagi murah..so, pada awak2 yang nak beli langsir tu, lebih baik compare dulu harga untuk penjimatan ye.. :)

4 comments:

LiNda said...

hai..linda singgah sini
B2B dari Perak..:)

BIE said...

oh! bestnya beli kain langsir. Memang elok jait sendiri. Kalau tempah,, adoi sakitnya rasa kan?

Zila Zainal said...

haih skang ni memang hobi baru pegi kedai kain

dila v(^_^)v said...

@Linda: hai linda! thanx for bw sini.. :)

@BIE: best memang best, tp pening jugak nak matchingkan color tu..hehe..tau xpe cik bie..nasib lah jait sendiri..kalau nak tempah, makin tipis la tabung kawen..hukhuk

@Zila Zainal: tau xpe..mmg hobi baru pegi kedai kain..hihi

 

JOURNEY of c.h.e.n.t.a Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template