Monday, April 8, 2013

73- solemnization review: diy mini pelamin

2 comments
hi..lama tak update blog..memang agak bz..sibuk dengan penyesuaian diri lepas kahwin dan study..maklumlah, saya ni kan budak sekolah lagi..hehe..

oklah, entry kali ni nak review pasal mini pelamin waktu nikah..

inilah pelamin nikah saya..100% diy..


meh nak explain satu2 barang2 yang saya guna untuk buat pelamin ni...

1. tirai belakang- tirai tu sebenarnya tirai bilik rumah akak ipar saya..akak ipar saya yang jahit sendiri..sebelum pasang tirai putih, saya pasang dulu tirai pink sebab tirai putih tu jarang..kos untuk tirai adalah free :)

2. bunga- bunga tu saya buat sendiri..nak tau macam mana saya buat? tengok entry ni k..kos untuk bunga, saya tak betul2 sure sebab saya guna kertas A4 yang memang sedia ada..saya cuma ada tambah beli sikit2 je..rasanya total lost dalam rm40 sebab memang banyak saya guna kertas untuk buat paper flower tu..

3. bantal kecik- bantal tu saya beli 6 dekat mydin..1 bantal rm4.90. so total untuk 6 adalah rm4.90x6= rm29.40. sarungnya pulak saya beli dekat nagoya..kain cotton polkadot..kain polkadot pink saya beli 2 meter dan polkadot putih pon 2 meter..harga tak ingat..haha..tapi rasanya dalam rm3 semeter atau murah lagi dari tu..so, kalau rm3x4 = rm12..saya saje tambah riben kat tengah2 bantal tu biar nampak sweet..

close up untuk bantal kecik, pasu bunga dan alas pelamin

 4. alas pelamin- pada asalnya saya nak sewa dari sorang b2b ni..tapi masa jalan2 dekat sakan, saya terjumpa pulak kain ala2 bulu jugak..walaupun bulunya tak lebat, tapi lembut..harga pon murah..kain ni sebenarnya kain selimut saya rasa..sehelai kain tu rm13 camtu..sori, lupa harga jugak..haha..tapi memang tak mahal..harga bawah rm15..saya beli 2..so total untuk alas pelamin tu cincai2 dalam rm30..murah juga kalau nak dibandingkan sewa..sehelai kain tu dalam 1meter setengah..2 helai dalam 3 meter..saya pilih kain bulu warna light pink..kalau nak warna lain, pon ada..saya pernah jumpa dekat jusco..try la cari..harga kat jusco pon belas2 ringgit jugak..

5. pasu dan bunga- pasu tu saya beli dekat kedai diy..harga dalam rm2.90..bunganya saya beli kat kedai bunga biasa..saya cari bunga murah2 je..bunga untuk 2 pasu tu rm20..cucuk2 sendiri je bunga tu ikut kreativiti masing2..dekat pasu tu saya hias sikit dengan riben dan bunga dari kain felt (tengok gambar atas) yang saya diy jugak..tutorial bunga felt tu nanti kalau ada masa saya buat entry k..

6. bantal besar- bantal tu mak andam punya..masa nikah saya hire mak andam dari bridal yang saya sewa baju untuk sanding..harga untuk make up rm150 + rm 20 duit minyak..harga tu skali dengan aksesori+veil dan bantal besar tu..

apa lagi ye..rasanya tu je kot..maaflah ye, pengantin da basi..da dekat 4 bulan kawin, baru ni nak review pelamin nikah..hehe..memang syok tengok pelamin buat sendiri..walaupon penat panjat2 tapi rasa puas hati..dapat pelamin yang lain dari yang lain, memang xde kat mana2 butik pengantin..

lastly, tq untuk abang , akak ipar, adik2, anak sedara yang tolong ikut sama panjat..masa pasang pelamin siap buat pertandingan untuk anak2 buah yang kecik2 tu..teka berapa banyak paper flower guna untuk keliling pelamin..memang meriah..

 rindunya waktu tu walaupun penat sangat2.. :)

last but not least..mempersembahkan pengantin lama..

kami :)





 

JOURNEY of c.h.e.n.t.a Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template