Tuesday, July 1, 2014

78 - ramadhan kareem

0 comments
Alhamdulillah..Ramadhan datang lagi..tahun kedua menyambut ramadhan bersama suami dan tahun pertama sambut ramadhan sebagai ibu..alhamdulillah selesai puasa dua hari dengan jayanya..masih breastfeed Amna juga dengan jayanya..Alhamdulillah..semoga murah rezeki Amna..dapat minum susu ibu..walaupun Amna dah start makan solid food tapi susu tetap no 1..Amna masih lagi makan puri..belum makan bubur nasi lagi..

ni first time Amna makan..ibu semangat lebih..sanggup lenyek dan guna sudu besi je sebab segala sudu dan bekas makanan tak beli lagi..saya buat puri pisang+susu ibu..suka Amna makan..habis tau..Alhamdulillah..suka ibu.. :)

Di kesempatan Ramadhan yang mulia ini kami sekeluarga memohon maaf sekiranya ada salah silap kami..Selamat berpuasa untuk semua..Semoga Ramadhan kali ni memberi 1001 rahmat dan keberkatan untuk kita semua..InsyaAllah..Aminn..

Saturday, June 21, 2014

77 - dah update!

0 comments
saya tak perasan rupanya saya terpublish entry "my pregnancy story"..tak siap karang-karang ayat lagi pon masa tu..update entry guna handfon, gitu la jadinya..hihi..sekarang dah siap tulis..baru best nak baca..

k, enjoy reading! (ade ke orang baca blog sendu ni..krikk.krikk.. :p~)

76 - my pregnancy story

1 comments
malam ni macam datang mood nak stori mori pasal my pregnancy..1st pregnancy yang sangat mencabar dan membahagiakan..macam mana nak mula ek..hihi..oklah, kita start dari macam mana saya tau saya pregnant..

awal april 2013..patutnya period da datang..saya memang tanda period saya setiap bulan..saya guna apps my days kat fon..dan apps ni memang selalunya tepat..sebenarnya saya tunggu sangat period bulan april ni sebab 20 april saya nak pergi umrah..kalau ikutkan awal april tu saya dah period dan insyaAllah sepanjang buat umrah nanti saya akan suci..dua hari lambat period saya dah rasa lain macam..beritahu hubby n dia suruh cek..kebetulan masa tu saya balik kampung rumah mak..pagi-pagi bangun tidur terus cek..slow..samar-samar..saya nampak naik 2 line..errr...serius mula2 blurr sangat..terus cepat-cepat pergi bilik tunjuk hubby..dia pon blur..hasilnya laki bini saling berpandangan macam tak percaya..takde adegan peluk-peluk atau nangis-nangis sebab dua2 pon blurr dan macam tak percaya..haha..saya tunjuk akak pregnancy test tu..dengan konfidennya akak cakap..konfem..konfem..pregnant.. :)

20 April saya berangkat ke tanah suci..saya pergi ke sana dengan mak dan abah..hubby tak dapat ikut atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan..so, saya guna abah sebagai mahram..kami join pakej andalusia yang akan transit di oman..jadi kami naik flight dari KL-OMAN-JEDDAH. Masa nak berangkat tu memang bercampur baur perasaan..1st time nak jauh dengan hubby..tapi rasa excited jugak sebab tak sabar nak ke sana..


kami ke Madinah dulu, baru ke Mekah..hari-hari awal di Madinah saya memang alhamdulillah sihat dan makan macam biasa..tapi bila hari-hari terakhir di Madinah baru saya dapat rasakan morning sickness..saya da start muntah2..sepanjang di Mekah pulak memang saya kurang lalu makan..alhamdulillah, bila pergi masjid air zamzam lah jadi pembekal tenaga saya..sedapnya air zamzam yaAllah..masih lagi saya ingat, berjalan seorang diri perlahan-lahan sewaktu sa'i..bila penat saya akan duduk dan minum air zamzam..rindunya nak ke sana lagi..semoga Allah jemput saya kesana lagi..kalau yang pertama ini dengan mak dan abah, harap-harapnya yang akan datang dijemput kesana bersama suami dan si comel medina..semoga waktu itu akan tiba..dapatlah nanti bawa medina jalan-jalan di madinah! aminn...

Balik ke Malaysia morning sickness makin teruk..makan apa saja mesti muntah..baru lah tahu besarnya pengorbanan seorang mak..alhamdulillah menjelang minggu kehamilan ke15 kembali sihat..makan pun makin banyak..kandungan pon alhamdulillah memang tak ada masalah..kalau selalu dengar kawan-kawan cerita kena minum air gula, alhamdulillah saya memang tak pernah minum air gula.sepanjang checkup memang ok..tapi bila minggu ke 32 kene refer doktor sebab berat saya sejak awal pregnant sampai minggu ke 32 tu naik 6kg camtu je..risau development baby tak ok sebab berat naik sikit..lepas scan alhamdulillah baby ok..







sempat lagi gedik-gedik buat maternity photoshoot..bila tengok balik gambar-gambar ni rindu pulak nak pregnant..hihi..kalau orang tanya saya mengidam apa masa pregnant..memang jawapannya adalah sejala jenis coffee n tea..saya sangat suka minum teh ais masa pregnant..memang tak elok, tapi nak buat macam mana..kalau tak dapat minum teh ais memang boleh nangis..haha..kelakar betul..dan..sampai la dah tak pregnant pon..saya suka sangat minum teh ais..
 
 
video 

  video
 
Alhamdulillah..saya sangat bersyukur dapat merasai nikmat mengandung dan melahirkan..insyaAllah panjang umur dan ada kesempatan saya akan share experience deliver Amna Nur Medina..Sampai sini dulu..babaiii..





Friday, May 16, 2014

75 - i'm back!

2 comments
wah..lama betul tak update blog..rasa rindu sangat2 nak share cerita kat sini..lepas kahwin ada update sikit2 je..review kahwin pon x abes buat lagi..hihi..takpela..nanti saya cerita sikit2..sekarang ni nak cerita sikit perkembangan terbaru..

i'm a happy mother now! alhamdulillah saya da ada baby yang menyerikan famili kecil kami..18.12.2013 saya selamat bergelar ibu..sikit2 nanti nak share jugak dalam blog ni experience masa pregnant n deliver baby..tapi untuk permulaan ni meh share sikit gambar puteri kesayangan kami..

Amna Nur Medina binti Mohd Ridzuan - 1st day
sekarang amna da nak 5 bulan..

latest pic amna 4++ month old
Life as a mother and student memang sangat2 tough..tapi tetap kuatkan semangat..tengok anak membesar depan mata..layan karenah dia hari2 adalah sangat membahagiakan..

oklah..short entry je kali ni..last but not least, mempersembahkan our small happy family...

ibu n abah senyum nampak gigi..amna muka ketat je..hihi


Monday, April 14, 2014

74- headband comel cikebum for sale

0 comments

Hi semua..setelah sekian lama tak update blog, tiba2 harini update blog sebab nak promote headband baby untuk baby comel  :)

Kalau si comel pakai headband ni mesti bertambah-tambah comel..headband ni selesa tau..InsyaAllah kepala baby takkan sakit sebab sangat stretchable.. Headband ni guna elastic lace yang sangat comel..

Harga pon murah saje..

Rm10/pcs
Postage Rm 6 (sm) / Rm10 (ss)
Buy any 3 FREE pos

Kalau nak order boleh whatsapp/sms 0167258727
Emel pon boleh: nurfadzilah132@gmail.com

 

JOURNEY of c.h.e.n.t.a Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template