Saturday, June 21, 2014

76 - my pregnancy story

malam ni macam datang mood nak stori mori pasal my pregnancy..1st pregnancy yang sangat mencabar dan membahagiakan..macam mana nak mula ek..hihi..oklah, kita start dari macam mana saya tau saya pregnant..

awal april 2013..patutnya period da datang..saya memang tanda period saya setiap bulan..saya guna apps my days kat fon..dan apps ni memang selalunya tepat..sebenarnya saya tunggu sangat period bulan april ni sebab 20 april saya nak pergi umrah..kalau ikutkan awal april tu saya dah period dan insyaAllah sepanjang buat umrah nanti saya akan suci..dua hari lambat period saya dah rasa lain macam..beritahu hubby n dia suruh cek..kebetulan masa tu saya balik kampung rumah mak..pagi-pagi bangun tidur terus cek..slow..samar-samar..saya nampak naik 2 line..errr...serius mula2 blurr sangat..terus cepat-cepat pergi bilik tunjuk hubby..dia pon blur..hasilnya laki bini saling berpandangan macam tak percaya..takde adegan peluk-peluk atau nangis-nangis sebab dua2 pon blurr dan macam tak percaya..haha..saya tunjuk akak pregnancy test tu..dengan konfidennya akak cakap..konfem..konfem..pregnant.. :)

20 April saya berangkat ke tanah suci..saya pergi ke sana dengan mak dan abah..hubby tak dapat ikut atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan..so, saya guna abah sebagai mahram..kami join pakej andalusia yang akan transit di oman..jadi kami naik flight dari KL-OMAN-JEDDAH. Masa nak berangkat tu memang bercampur baur perasaan..1st time nak jauh dengan hubby..tapi rasa excited jugak sebab tak sabar nak ke sana..


kami ke Madinah dulu, baru ke Mekah..hari-hari awal di Madinah saya memang alhamdulillah sihat dan makan macam biasa..tapi bila hari-hari terakhir di Madinah baru saya dapat rasakan morning sickness..saya da start muntah2..sepanjang di Mekah pulak memang saya kurang lalu makan..alhamdulillah, bila pergi masjid air zamzam lah jadi pembekal tenaga saya..sedapnya air zamzam yaAllah..masih lagi saya ingat, berjalan seorang diri perlahan-lahan sewaktu sa'i..bila penat saya akan duduk dan minum air zamzam..rindunya nak ke sana lagi..semoga Allah jemput saya kesana lagi..kalau yang pertama ini dengan mak dan abah, harap-harapnya yang akan datang dijemput kesana bersama suami dan si comel medina..semoga waktu itu akan tiba..dapatlah nanti bawa medina jalan-jalan di madinah! aminn...

Balik ke Malaysia morning sickness makin teruk..makan apa saja mesti muntah..baru lah tahu besarnya pengorbanan seorang mak..alhamdulillah menjelang minggu kehamilan ke15 kembali sihat..makan pun makin banyak..kandungan pon alhamdulillah memang tak ada masalah..kalau selalu dengar kawan-kawan cerita kena minum air gula, alhamdulillah saya memang tak pernah minum air gula.sepanjang checkup memang ok..tapi bila minggu ke 32 kene refer doktor sebab berat saya sejak awal pregnant sampai minggu ke 32 tu naik 6kg camtu je..risau development baby tak ok sebab berat naik sikit..lepas scan alhamdulillah baby ok..







sempat lagi gedik-gedik buat maternity photoshoot..bila tengok balik gambar-gambar ni rindu pulak nak pregnant..hihi..kalau orang tanya saya mengidam apa masa pregnant..memang jawapannya adalah sejala jenis coffee n tea..saya sangat suka minum teh ais masa pregnant..memang tak elok, tapi nak buat macam mana..kalau tak dapat minum teh ais memang boleh nangis..haha..kelakar betul..dan..sampai la dah tak pregnant pon..saya suka sangat minum teh ais..
 
 
 

 
 
Alhamdulillah..saya sangat bersyukur dapat merasai nikmat mengandung dan melahirkan..insyaAllah panjang umur dan ada kesempatan saya akan share experience deliver Amna Nur Medina..Sampai sini dulu..babaiii..





1 comments:

Rose Azadir said...

salam kenal, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya, http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

 

JOURNEY of c.h.e.n.t.a Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template